Is deze hond de grootste kattenvriend ter wereld?

Is deze hond de grootste kattenvriend ter wereld?

Traditioneel zijn katten en honden de grootste vijanden, maar uitzondering op die regel is de cockerspaniël Molly.

Als eerste kattendetective-hond ter wereld is het de job van Molly om vermiste katten op te speuren. Dat doet ze samen met baasje Colin Butcher. In tegenstelling tot wat zijn achternaam doet vermoeden, is hij een groot dierenvriend.

Butcher richtte 20 jaar geleden zijn bedrijf ‘Pet Detectives' op, dat zich inzet voor dieren en vermiste beestjes opspeurt. Zijn bedrijf kreeg wekelijks wel 30 telefoontjes over vermiste katten. Dat gaf hem een idee.

“Ik heb jarenlang bij de politie gewerkt als detective-inspecteur en zag meermaals honden drugs en bommen helpen zoeken. Ik dacht dat als een hond kan worden getraind om drugs te vinden, dat hij ook aangeleerd kan worden katten te vinden”, aldus Butcher. Daarom besloot hij Molly te adopteren en op te leiden tot speurhond.

Molly heeft al elf katten helpen redden. Ze is getraind om de geur van katten te herkennen en te volgen. Als ze een poes vindt gaat de detective-hond liggen, om ze niet te laten schrikken. Daarvoor is Molly speciaal uitgekozen en getraind. De cockerspaniël is niet van plan een kat op te jagen. “Vindt ze er een, dan blijft Molly uiterlijk rustig. Maar je kan zien dat ze vanbinnen wel opgewonden is”, zegt haar trotse baasje.