Derde meer patiënten op intensieve, en ze zijn zelden volledig gevaccineerd

Derde meer patiënten op intensieve, en ze zijn zelden volledig gevaccineerd
AFP / J. Thys

Het aantal coronabesmettingen stijgt nog altijd verder, maar die stijging lijkt te vertragen. Tussen 2 en 8 augustus werden dagelijks gemiddeld 1.738 nieuwe gevallen geregistreerd, een stijging met 8%. Samen met de andere indicatoren stijgt ook het aantal overlijdens nog altijd. In diezelfde periode zijn er elke dag gemiddeld 3,6 overlijdens per dag gemeld, een stijging met 14%.

71,4% kreeg eerste prik

Er werden gemiddeld iets meer dan 50.000 tests uitgevoerd, waarvan er 3,9% positief bleek. Dat is 0,7% meer dan in de voorgaande periode. Het totaal aantal testen nam wel met 8% af. De positiviteitsratio blijft het hoogst bij kinderen tussen 0 en 9 jaar (5,7%) en bij volwassenen tussen 20 en 39 jaar (4,3%). Het reproductiegetal ligt op 1,16.

Uit de gegevens van Sciensano blijkt nog dat 71,4% van de volledige bevolking een eerste prik kreeg. Er zijn ook al 7,45 miljoen mensen volledig gevaccineerd (64,7%). De vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn nu ook beschikbaar voor jongeren vanaf 12 jaar. Dinsdag hadden bijna 450.000 (449.964) jongeren tussen 12 en 17 jaar een eerste dosis van een vaccin gekregen.

Meer 20- tot 39-jarigen in ziekenhuis

Minder dan 3% van de mensen die met COVID-19 in het ziekenhuis belanden, is volledig gevaccineerd. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano, die strekken tot en met 17 juli. Dat onderstreept volgens epidemioloog Boudewijn Catry van Sciensano nogmaals het belang om zich te laten inenten.

Bijna alle covidpatiënten die onlangs gehospitaliseerd werden, waren dus (nog) niet volledig ingeënt. Er is een opmerkelijke stijging onder de 20- tot 39-jarigen die in het ziekenhuis worden opgenomen na een coronabesmetting, maar velen van hen en dan vooral de jongsten uit die leeftijdscategorie hebben nog niet de kans gekregen om een vaccin te halen of hebben maar één prik gekregen en zijn niet volledig beschermd. Catry verwacht dat de ziekenhuisopnames onder hen zullen dalen eens zij volledig geïmmuniseerd zijn.

De epidemioloog merkt ook op dat de vaccinatiegraad bij de 25- tot 34-jarigen wat aan het slabakken is. Daar zal volgens hem een tandje moeten worden bijgestoken om hen te overtuigen zich te laten vaccineren. Ook in Brussel zijn extra inspanningen nodig om mensen over de streep te trekken.