Dendermonde legt eerste reflecterende fietsstrook van België

Dendermonde legt eerste reflecterende fietsstrook van België

De fietsstroken in de Rosstraat in Baasrode, een deelgemeente van Dendermonde, kleuren voortaan voor een deel fluoriscerend appelblauwzeegroen. Ze zijn behandeld met een product dat er voor zorgt dat ze 's nachts het licht reflecteren. Het is voor het eerst in België dat een fietsstrook daarmee wordt uitgerust.

Het product komt van Signco, dat al eens eerder met Dendermonde samenwerkte. Het bedrijf is al een tijdje bezig met een nieuwe fietsstrook en vond met de stad een partner om de nieuwe optie te testen.

Reflecterende parels in markeringen

"Wetenschappelijke studies wezen uit dat appelblauwzeegroen in alle mogelijke omstandigheden altijd het beste in het oog springt. Vandaar deze kleurkeuze", vertelt Wim De Potter van producent RPM Belgium Vandex aan Het Laatste Nieuws. "Er zijn ook reflecterende parels aangebracht in de markering en gebruikte materiaal is veel duurzamer."

Schepen van Mobiliteit Niels Tas (sp.a) gelooft in de slaagkans van het experiment. "Chauffeurs worden beter gewezen op de aanwezigheid van zwakke weggebruikers. Bovendien werken we in de stad ook erg op verkeersleefbaarheid om mensen meer te overtuigen de fiets te nemen. Een initiatief als dit kan daar zeker bij helpen", klinkt het.