Demir pleit voor decreetswijziging na boete voor zorgwoning

Demir pleit voor decreetswijziging na boete voor zorgwoning

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) pleit voor een wijziging van de energieregelgeving, die moeilijkheden geeft bij het uitrusten van zorgwoningen. De minister bereidt samen met het Vlaams Energieagentschap (VEA) een decreetswijziging voor. De bal ging aan het rollen na een artikel in Het Nieuwsblad vorig week. Een gezin uit Rotselaar, dat een zorgwoning had ingericht voor hun dochter met een handicap, kreeg een boete van het VEA omdat dat de zorgwoning als een aparte wooneenheid ziet en de eenheid daardoor niet aan de EPB-normen voldoet. De familie ging daartegen in beroep.

Volgens Demir heeft het VEA de opdracht om de regelgeving te doen naleven, maar is in die energieregelgeving "duidelijk te weinig aandacht geweest voor personen met zorgnoden". De registratie van een zorgwoning gebeurt door de gemeentebesturen, waar ze doorgaans niet als een aparte wooneenheid wordt gezien. Ook het Vlaamse departement Omgeving doet dat niet, maar in de regelgeving die in 2009 aan het VEA werd opgelegd ziet de wetgeving die uitbreiding soms wel als een extra wooneenheid.

"De politiek heeft daar zaken over het hoofd gezien. Ik ga aan de regering en het parlement een decreetswijziging voorstellen om die fout te herstellen. Wie een zorgwoning bouwt voor zijn of haar kind, mag daar niet voor opdraaien", zegt Demir.

Over het specifieke dossier in Rotselaar spreekt de minister zich niet uit zolang de procedure loopt. Maar "ik vraag van al mijn diensten begrip voor personen in een kwetsbare situatie", zegt ze. "Zomaar voorbijgaan aan de zorgnoden van bepaalde mensen, kan niet. Dergelijke situaties mogen in de toekomst niet meer voorkomen."

bron: Belga