De sterren van het Mobile World Congress

De sterren van het Mobile World Congress

Nagelnieuwe nostalgie

De terugkerende 3310 ging lopen met alle aandacht , maar HMD Global had meer in petto dan een portie nostalgie.  De Finse verdeler van het befaamde telefoonmerk heeft ook de Nokia 3, Nokia 5 en Nokia 6 voorgesteld. De drie budgettelefoons - de prijzen liggen tussen 139 en 299 euro - pakken niet uit met indrukwekkende specificaties, maar lijken vooral te mikken op een degelijke, betaalbare smartphone-ervaring, zonder al te veel franjes.

Ongebruikelijke verhouding

LG pakte vorig jaar nog uit met de modulaire G5, maar keert nu terug op zijn stappen. Het succes bleef uit, dus de G6 bestaat opnieuw uit één stuk. Maar dat betekent niet dat het Koreaanse merk zich aan de conventies houdt. Zo springt hun nieuwste vlaggenschip in het oog met een beeldverhouding van 18:9, in plaats van 16:9. Het langere scherm moet dienen voor games en video's. Daar lijkt LG écht op in te spelen, want de G6 beschikt ook over de nieuwste HDR-technologie, die kleuren meer diepte geeft.

960 beelden per seconde

De opmerkelijkste ontwikkeling op het vlak van smartphonecamera's komt van Sony. De Xperia XZ Premium pakt uit met een camera die foto's met 19 megapixels vastlegt. Nog indrukwekkender is dat diezelfde camera filmpjes kan schieten aan 960 beelden per seconde. Zo is het mogelijk om gebeurtenissen om in Ultra Slow-Motion af te spelen. Nuttig? Waarschijnlijk niet, maar leuk is het wel.

De grote jongens 

Samsung was aanwezig op het MWC, maar hield de lippen stijf op elkaar over de Galaxy S8.  De aankondiging volgt later deze maand. Techblogger Evan Blass lichtte toch al een tipje van de sluier: de S8 zou standaard beschikken over een gebogen scherm, dat bijna de volledige voorkant van het toestel zal beslaan.

Concurrent Apple was tegen de gewoonte in ook in Barcelona. Niet om nieuwe toestellen wereldkundig te maken, wel om een partnership met bedrijfssoftwarebedrijf SAP uit de doeken te doen. The Wall Street Journal wist wel al details over de nieuwe iPhone los te wrikken. Zo zou het toestel ook beschikken over een gebogen scherm, komaf maken met de homeknop en de lightning-poort alweer vervangen door een USB-C-poort. De release is zoals gewoonlijk verwacht voor september.