De natuur doet je goed

We hadden al zo'n voorgevoel, maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen: een wandeling in de natuur verkwikt je hersenen. Een reden te meer om goed voor het milieu te zorgen.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Een groene omgeving is essentieel. Niet alleen om de kwaliteit van de lucht die meer dan 7 miljard mensen elke dag inademen te verbeteren, maar ook om onze hersenen te helpen herstellen. Even vertragen, alle zorgen en stress aan de kant schuiven en genieten van de wonderen van de natuur stimuleert je geest en boost je intellectuele prestaties.

Wat ooit gewoon werd afgedaan als een levensfilosofie is nu ook wetenschappelijk bewezen. Uit een onderzoek, gepubliceerd in National Geographic, blijkt dat drie dagen wandelen het vermogen om problemen op te lossen met 50% verbetert. David Strayer, psycholoog aan de universiteit van Utah, legt in het magazine uit dat die break een soort van «mentale schoonmaak» mogelijk maakt. «Vanaf dat moment voel en hoor je dingen die je daarvoor niet waarnam», legt hij uit. Andere studies kwamen al tot dezelfde vaststelling en wijzen zelfs op zichtbare effecten gedurende meerdere weken. Britse wetenschappers stelden ook vast dat mensen die in een groene omgeving wonen minder last hebben van mentale problemen.

Vitamine G

De wetenschappers zijn dan wel unaniem over de resultaten, maar die echt uitleggen kunnen ze nog niet. David Strayer denkt dat de prefrontale cortex (die de hersenen bestuurt) in de natuur tot rust komt. Andere studies toonden al aan dat er minder stresshormonen in ons bloed zitten als we ons in een groene omgeving bevinden. Volgens anderen ontspant ons lichaam zich in een natuurlijke omgeving omdat het daar net geëvolueerd is, in contact met het geluid van bomen en rivieren in plaats van auto's.

Die resultaten zijn niet alleen interessant voor ons privéleven, maar ook werkgevers hebben veel te winnen bij zo'n opmerkelijke boost van de intellectuele prestaties. Een ‘groene pauze' kost niets en zou werknemers productiever en creatiever maken. En gezonder natuurlijk. Een win-winsituatie dus, maar die aanpak vergt wel een serieuze aanpassing van onze steden. Brussel zette al een eerste stap met de aanleg van stadstuinen in het centrum en een groene promenade die de stad omringt. In Parijs wil burgemeester Anne Hidalgo «de stad opnieuw uitvinden» door tuinen aan te leggen in het hart van de stad en zelfs door woningen en tuinen samen te voegen.

Wat maakt het tenslotte ook uit dat de wetenschap nog niet met zekerheid kan zeggen waarom die groene ruimtes ons zo'n goed doen. In afwachting nemen we wel genoegen met hun empirische uitleg. Het geheim van ons welzijn zou de vitamine G zijn, met de ‘G' van groen.

Camille Goret