De geheimen van de nieuwe Asterix

De geheimen van de nieuwe Asterix

Dit is het tweede album dat volledig in handen was van tekenaar Didier Conrad (rechts van Obelix) en scenarist Jean-Yves Ferri (uiterst rechts). Twee jaar geleden debuteerde het duo met ‘Asterix bij de Picten', helemaal in de lijn van de klassieke Asterix-avonturen. Albert Uderzo (links), de originele tekenaar die er nu 88 is, houdt nog altijd een vriendelijk maar nauwlettend oogje in het zeil. Net als Anne Goscinny trouwens, de dochter van de in 1977 overleden scenarist René Goscinny. Zij waakt erover dat het oeuvre van haar vader, een jongleur met woorden en humor, gerespecteerd wordt.

“Ik ben blij dat we twee waardige opvolgers gevonden hebben”, zei Uderzo tijdens de onthulling van de cover van het nieuwe album. “Het zijn getalenteerde mannen die op dezelfde lijn zitten.” En dat is belangrijk, want het immense succes van Asterix (het vorige album ging wereldwijd meer dan 5 miljoen keer over de toonbank en de eerste druk van ‘De Papyrus van Caesar' heeft een oplage van 2 miljoen Franstalige exemplaren en nog eens 4 miljoen wereldwijd) is deels te danken aan het trouw blijven aan wat de serie zo populair heeft gemaakt.

Top secret

Voor zo'n release draait het communicatieplan telkens op volle toeren. Tijdens de persconferentie op de eerste verdieping van de Eiffeltoren zou vooral de cover van het nieuwe album onthuld worden, maar de auteurs en uitgever lichtten ook al een tipje van de sluier door wat meer details vrij te geven. “Een 36ste album maken, was een hele prestatie”, zegt Albert Uderzo. “Goscinny zei me na de 10de episode al: Albert, ik denk dat we alles verteld hebben.” Blijkbaar had hij ongelijk. Na de dood van zijn partner schudde de tekenaar op z'n eentje nog tien albums uit zijn mouw (al zat de kwaliteit in dalende lijn). Op twee jaar tijd hebben erfgenamen Ferri en Conrad er nu al twee uit.

Tijdens de voorstelling krijgen we enkele vakjes en minder belangrijke personages te zien. Maar het volledige album in avant-première bekijken? Geen sprake van. “Die primeur is voor onze lezers”, bevestigt Isabelle Magnac, directrice van uitgeverij Albert-René, eigendom van de groep Hachette. En hoewel er commercieel gezien heel veel op het spel staat, laten de opvolgers verstaan dat ze opgelucht aan dit nieuwe avontuur gewerkt hebben, na het succes van hun debuut.

Auteur Julius Caesar

‘De Papyrus van Caesar' volgt deze keer niet het stramien van een reis – Asterix en Obelix belandden al in Corsica, Hispania, België, Helvetia en bij de Picten (het huidige Schotland). Ferri en Conrad wilden liever focussen op een belangrijk personage uit de wereld van de Gallische krijger: Julius Caesar. De enige historische (of toch bijna) figuur van de reeks kon toe nu toe altijd rekenen op de welwillendheid van de Asterix-auteurs. Uderzo maakt er geen geheim van dat hij “deze grote, tirannieke maar integere meneer” altijd gerespecteerd heeft.

Geïnspireerd door Séguéla en Assange

Uderzo en Goscinny hadden een voorliefde voor karikaturen, en dat is ook in ‘De Papyrus van Caesar' niet anders. Zo stond de Franse communicatiespecialist Jacques Séguéla model voor het personage Bonuspromoplus, uitgever en raadgever van Caesar. Op de persconferentie werd ook journalist Doublepolemix onthuld. Deze ‘marskramer zonder grenzen' lijkt verdacht veel op die andere klokkenluider, Julian Assange, de oprichter van Wikileaks.

“Doublepolemix (die bijna Wikilix had geheten) staat symbool voor het heldhaftige aspect van de journalistiek”, zegt Jean-Yves Ferri. “Het zijn geen pure karikaturen, maar eerder inspiratiebronnen”, zegt Didier Conrad er meteen bij. De tekenaar geeft trouwens toe dat hij niet zo'n talentvol karikaturist is als Uderzo, en is naar eigen zeggen niet van plan om dat soort grapjes vaak te gebruiken.

Zo, veel meer weten we voorlopig niet over dit 36ste album. Nog een beetje geduld, op 22 oktober is de primeur voor jou!

Vanuit Parijs,

Nicolas Naizy