De Croo over politieke benoemingen: "Voerde vorig jaar al depolitisering door bij bpost en Proximus"

Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) wijst erop dat hij vorig jaar al een depolitisering heeft doorgevoerd bij de twee overheidsbedrijven die binnen zijn bevoegdheden vallen. De Croo reageert daarmee op het voorstel van sp.a-voorzitter John Crombez om een eind te maken aan de politieke benoemingen bij overheidsbedrijven. Ook verdedigt de vicepremier de mogelijkheid om het overheidsaandeel bij bpost en Proximus te laten zakken onder de 50 procent. "Ik stel vast dat John Crombez steunt wat ik eind vorig jaar al heb gedaan voor bpost en Proximus", aldus De Croo. "De regeringscommissarissen zijn er afgeschaft, leden van de raden van bestuur moeten voortaan worden aangeduid door de algemene vergadering en de CEO door de raad van bestuur. Ook de eenzijdige bevoegdheden van de overheid om tussen te komen in het bestuur zijn opgeheven. Vroeger kon je als voogdijminister een beslissing van de raad van bestuur vernietigen of de raad van bestuur verplichten over een bepaald onderwerp te beraadslagen. Ook dat behoort gelukkig tot het verleden".

Eerder op de dag had Crombez aangekondigd dat zijn partij een wetsvoorstel zou indienen zodat CEO's en voorzitters van de raden van bestuur van overheidsbedrijven, voortaan zouden worden aangeduid door een benoemingscomité en niet langer door een regering. Ook was hij kritisch voor de mogelijkheid die de meerderheid vorig jaar in het leven heeft geroepen om het overheidsaandeel bij bpost en Proximus te doen dalen onder de helft.

Vicepremier De Croo verdedigt die mogelijkheid. "Het is niet verstandig om dit ideologisch te benaderen. Voor mij is het laten zakken van het overheidsbelang geen taboe, maar ook geen fetisj", zegt hij. "Wat voorop moet staan, is het belang van het bedrijf, de werknemers en de dienstverlening. Dat is ook altijd mijn houding geweest toen bpost toenadering zocht tot PostNL om samen één van de sterkste postbedrijven van Europa uit te bouwen. Als politiek moet je dan niet met oekazes staan zwaaien, maar het management en de raad van bestuur het vertrouwen geven en hun werk laten doen".

bron: Belga