De Block gaat overgewicht bij kinderen aanpakken

De Block gaat overgewicht bij kinderen aanpakken

Kinderen met overgewicht lopen een hoger risico om later ernstige medische problemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde kankers, te ontwikkelen, zegt De Block. Ook psychologisch krijgen ze het vaak hard te verduren. "Het is dan ook van groot belang om zo snel mogelijk samen met het kind en zijn of haar ouders naar een oplossing te zoeken."

Samen naar een oplossing zoeken

Volgens Rian Van Schaik, voorzitster van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten (VBVD), zijn diëtisten goed opgeleid om kinderen en jongeren met overgewicht én hun ouders te begeleiden. Ze worden aangeleerd gezondere voedingskeuzes te maken en hun levensstijl te verbeteren.

In april 2019 keurde het verzekeringscomité van het RIZIV de terugbetaling van een bezoek aan de diëtist voor kinderen met overgewicht reeds goed. Op 1 april dit jaar ging de maatregel in, maar omdat de dieetpraktijken gesloten waren door de corona-epidemie trad hij pas op 4 mei effectief in werking. De terugbetaling geldt voor jongeren die tussen zes en zeventien jaar oud zijn, doorverwezen worden door hun huisarts of pediater, een hoog BMI hebben (rekening houdend met hun leeftijd en geslacht) en maximaal tien behandelingen volgen bij een diëtist gedurende een periode van twee jaar.

Op de website www.vbvd.be zijn de Nederlandstalige erkende diëtisten te vinden, met vermelding van hun expertise.