«De Apple Watch is een persoonlijke coach om je pols»

«De Apple Watch is een persoonlijke coach om je pols»

De langverwachte lancering van deze Apple Watch is een moment waar technologieliefhebbers uit alle hoeken van de wereld naar hebben uitgekeken. Kan Tim Cook de kritische massa weten te overtuigen met dit nieuwe en vooral dure speeltje? En wat welke andere nieuwigheden schudt het bedrijf uit zijn mouw?

1. Een samenwerking met HBO

Apple en de Amerikaanse betaalzender HBO binden samen de strijd aan tegen de videostreamingsdienst Netflix. Voor 14,99 dollar per maand kan je met de nieuwe dienst ‘HBO Now' alle programma's van de Amerikaanse zender bekijken op je Apple TV, iPhone en iPad. Het is echter weinig waarschijnlijk dat deze dienst ook bij ons in België beschikbaar zal zijn, aangezien Telenet hier alle exclusieve rechten op HBO- producties bezit.

2. Het ResearchKit

Een tweede innovatie is de ResearchKit, een module waarmee medisch onderzoek kan worden gedaan. Parkinsonpatiënten kunnen bijvoorbeeld hun symptomen vaststellen door simpelweg even ‘aah' te zeggen tegen hun smartphone. Ook zullen onderzoekers gemakkelijker proefpersonen kunnen vinden om tests mee te doen én gemakkelijker en sneller hun diagnose stellen. Enkel de privacy van de gegevens die via de apps verzameld zullen worden, is nog een struikelblok. Apple heeft zijn voorzorgen genomen door ervoor te zorgen dat je zelf kan beslissen wat je met wie deelt. En het bedrijf kan jouw informatie ook niet zomaar zien. Maar dat betekent niet dat andere instanties er niet bij kunnen.

3. Een nieuwe Macbook

Tijdens de persconferentie werd er ook een nieuwe, gouden MacBook voorgesteld. De nieuwe exem plaren van de Apple-laptop wegen iets minder dan een kilo en zijn met een dikte van slechts 13,1 millimeter flinterdun. Ook het touchpad is onder handen genomen en de batterij gaat zo'n goede 9 à 10 uur mee.

4. De Apple Watch

En last but not least werd ook de Apple Watch eindelijk gepresenteerd .«De Apple Watch is als een persoonlijke coach om je pols», klinkt het bij de Cook. Naast oproepen ontvangen, mails lezen, muziek bedienen en het weerbericht checken, zal het je ook een ‘corrigerende' tik geven zodra je langer dan een uur bewegingloos op je stoel blijft zitten. Dagelijkse doelstellingen en een wekelijks overzicht van je sportactiviteiten moeten je aanmoedigen om fit en gezond te blijven.

Op termijn moeten de Apps even belangrijk worden voor de Apple Watch als destijds voor de iPhone. Het bedrijf heeft een heleboel Apps in de pijplijn zitten, waaronder berichtendiensten, een Instagram-app en zelfs een app van het taxibedrijf Uber. De batterij moet volgens Cook zo'n goede 18 uur meegaan.

Maar de grootste vraag is wellicht de prijs. Liefhebbers zullen zo'n 349 dollar op tafel moeten leggen voor de goedkoopste uitvoering van dit slimme horloge. België zit in ieder geval niet bij de eerste landen die hem kunnen bestellen. Alleen in de Verenigde Staten, Australië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Hong Kong, Japan en het Verenigd Koninkrijk zijn ze vanaf 24 april te bestellen.

Moeten we ons allemaal massaal naar de Apple Store haasten om niet hopeloos achterop te geraken? «Nog niet meteen», zo klinkt het bij professor Lieven De Marez van iMinds «De Apple Watch surft op trends zoals het quantified self, maar moet nog beter worden afgestemd op de markt. Dit is het eerste, echt vernieuwende gadget van Apple in vijf jaar tijd. Dus wellicht zullen de trouwe fans paraat staan om zich de Apple Watch aan te schaffen. En deze eerste gebruikers zullen cruciaal zijn om het toestel te optimaliseren. De echte doorbraak van de Apple Watch zal pas over een tweetal jaar zijn», zo besluit hij.