De achteruitgang van de hersenen begint al op 24

De achteruitgang van de hersenen begint al op 24

De meesten van ons denken aan de leeftijd van 40 of zelfs 50 voor we namen van films beginnen vergeten of niet meer weten wat we in de winkel gingen kopen en dat we meer dan twee kopjes koffie nodig hebben om de dag door te komen. Maar volgens een nieuwe studie van de Canadese Simon Fraser University, beginnen onze hersenen al op de prille leeftijd van 24 achteruit te gaan.

3305 vrijwilligers met leeftijden van 16 tot 44 werden gevraagd om het populaire video game Starcraft 2 te spelen. De onderzoekers waren van mening dat het spel een geldige test is om alledaagse cognitieve vaardigheden zoals multi-tasking, snelle besluitvorming en motorische vaardigheden te testen.

Het spel wordt ook in real-time gespeeld, zodat het gedrag van de karakters van de spelers kan worden gezien als accurate weerspiegeling van hoe zij doelen op korte en lange termijn proberen te bereiken.

De deelnemers speelden het spel voor uren en wat opviel was dat de snelheid waarmee de spelers beslissingen maakten en taken voltooiden een significante daling kende bij spelers vanaf 24 jaar oud.

Voor elke 15 jaar na deze leeftijd daalt de cognitieve snelheid met 15 procent, volgens Time.

Hoewel veel spelers boven deze leeftijd beter in het spel waren en aanzienlijk meer ervaring en vaardigheden hadden in het gamen, was de tijd die nodig was om taken gedaan te krijgen veel langer dan bij de jongere deelnemers.

Maar onze hersenen maken het verlies van cognitieve snelheid als we ouder worden ruimschoots goed. We beginnen minder te vertrouwen op onze cognitieve snelheid en we vertrouwen meer op de ervaring die we hebben opgedaan dan dat we vertrouwen op instinct en we vermijden de verwerking van informatie die we niet nodig hebben. We worden dus trager, maar wel veel efficiënter.