De 22 ton kleren die overblijven na marathon van Boston gaan naar goed doel

De 22 ton kleren die overblijven na marathon van Boston gaan naar goed doel

Het is een weerkerend beeld bij de start van marathons in niet zo warme steden: een startplaats die bezaaid is met sportkleren. De deelnemers gebruiken ze om zich warm te houden voor het startschot en laten ze dan achter. De marathon van Boston gebruikt de kleren om er iets goed mee te doen.

De Boston Athletic Association's riep daarom een officieel kledingophaalprogramma in het leven. Dat is verantwoordelijk voor de opruim en verwerking van een immense hoop kleren: 22 ton in totaal. Daarvoor kan het rekenen op de hulp van maar liefst 210 vrijwilligers.

Verkocht in tweedehandswinkels

De barmhartige samaritanen wandelen de startplaats af en verzamelen de kleren in zakken. Die zakken worden weggehaald door tien vrachtwagens van Big Brothers Big Sisters of Massachusetts Bay. Die organisatie verdeelt de berg over tweedehandswinkels in de stad. De opbrengst van de kleren gaat naar het mentoringprogramma van Big Brothers Big Sisters of Massachusetts Bay.

De ophaalactie leverde niet altijd zoveel kleren op. In het begin kwam het programma nog toe met tien vrijwilligers en was het eindtotaal 4.500 kilogram. Maar na de aanslag van 2013 werd de bus die lopers terug naar de finish bracht, afgeschaft. Het gevolg: meer kleren bleven liggen, wat meer geld betekende voor het goede doel.