'D'Ardennen' is Belgische Oscar-inzending

'D'Ardennen' is Belgische Oscar-inzending

Verkozen worden tot de Belgische inzending voor de Oscars is een grote eer, maar daarmee is de kous nog niet af. Of de film ook effectief geselecteerd zal worden door de Academy is nog even afwachten. Voor eind december moet duidelijk zijn of 'D'Ardennen' de shortlist van maximaal negen films haalt. Op 24 januari worden de nominaties bekendgemaakt, en op 26 februari volgt de Oscar-uitreiking.

In september vorig jaar ging 'D'Ardennen', een film over twee aan lager wal geraakte broers, in wereldpremière op het filmfestival van Toronto. De Europese première kwam er op het Gents filmfestival. Verschillende andere festivals selecteerden de film, en de voorbije maanden werd 'D'Ardennen' verkocht aan Nederland, Zweden, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In de VS komt de film dit najaar in de bioscoop in onder meer Los Angeles en New York. De remakerechten zijn ook al verkocht in Amerika. Vorige week nog raakte bekend dat Pronts film een van de 50 films is op de shortlist van de European Film Awards.

In 'D'Ardennen' zijn de hoofdrollen weggelegd voor Veerle Baetens, Kevin Janssens en Jeroen Perceval. Baetens speelde ook in Felix van Groeningens 'The Broken Circle Breakdown', die in 2014 genomineerd werd voor Beste Niet-Engelstalige Film. Andere Belgische films die de Oscar-selectie haalden, waren 'Iedereen Beroemd!' van Dominique Deruddere in 2001 en 'Daens' van Stijn Coninx in 1993. In de jury die de Belgische Oscar-inzending koos, zaten Juliette Duret van Bozar Cinema, regisseur Frédéric Fonteyne, scenariste Malin-Sarah Gozin en regisseuse Nathalie Basteyns.

bron: Belga en redactie Metro