Daniel Radcliffe reageert op transfobe uitspraken J.K. Rowling

Daniel Radcliffe reageert op transfobe uitspraken J.K. Rowling

J.K. Rowling moet de laatste dagen heel wat kritiek slikken na een transfobe tweet waarin ze commentaar had op een artikel dat schreef dat “mensen menstrueren”. De Britse auteur maakte meteen op sarcastische wijze duidelijk dat die “mensen” alleen maar vrouwen waren. Maar dat klopt niet: transgendermannen krijgen soms ook nog hun maandstonden en er zijn vrouwen die gewoon niet ongesteld worden, denk bijvoorbeeld aan vrouwen in de menopauze of aan transgendervrouwen. Door enkel de term ‘vrouwen' te gebruiken, sluit Rowling dus heel wat mensen uit.

‘People who menstruate.' I'm sure there used to be a word for those people. Someone help me out. Wumben? Wimpund? Woomud?

Opinion: Creating a more equal post-COVID-19 world for people who menstruate https://t.co/cVpZxG7gaA

— J.K. Rowling (@jk_rowling) June 6, 2020

In een statement via The Trevor Project, een organisatie die zich inzet voor LHBTQ-leden in nood, reageert Daniel Radcliffe op de tweets van Rowling. “Transgendervrouwen zijn vrouwen. Elk ander statement dat het tegendeel beweert, wist de identiteit en waardigheid van transgenders uit en gaat in tegen alle advies dat al werd gegeven door professionele gezondheidsorganisaties die veel meer kennis hebben over dit onderwerp dan Jo (Rowling, red.) of ik.”

“Aan iedereen die nu het gevoel heeft dat hun ervaringen met de boeken van Harry Potter aangetast zijn: Het spijt me dat deze opmerkingen jullie gekwetst hebben.”