Dali's smeltende klokken inspireren Amsterdamse designer

Dali's smeltende klokken inspireren Amsterdamse designer

Lampen zijn vaak ordinaire en saaie voorwerpen in je huis. Thomas Edison was de eerste die deze in de 19e eeuw begon te verkopen, en hoewel de technologie een pak veranderd is, lijken de lampen van toen niet veel anders dan wat wij vandaag de dag gebruiken. Pieke Bergmans, een designer uit Amsterdam, heeft met haar project: "Light In The Dark" een nieuwe dimensie gegeven aan het saaie voorwerp. De 36-jarige artieste heeft een moderne heruitgave van het wereldberoemde kunstwerk van Dali's 'Volharding der herinnering' gemaakt. Bergmans combineert bestaande werken met nieuwe concepten en vindt nieuwe vormen en functies uit. Het is een ode aan de spontaniteit, het plezier en het frisse.

"Light in the dark," is een mix van oud en nieuw. De kristallen lampen worden eigenhandig geblazen en in ronde vormen gegoten. Een ambacht die vandaag de dag onbetaalbaar is geworden. Pieke Bergmans laat het vloeibare kristal op een natuurlijke manier zijn weg vinden en stollen. Hierin plaatst ze, om tot het nieuwe te komen, een lampje in. Haar kunst is om alledaagse voorwerpen in een verschillende context te plaatsen.

Functionaliteit, vorm en boodschap zijn haar criteria om op een elegante manier haar kunstwerken te maken. Of het nu porselein, plastic of glas is, de Amsterdamse creëert altijd voorwerpen die puur of natuurlijk zijn. In 2012, zei Aziz Bekkauoi, een befaamde mode-blogger op de 'Rotterdam Design Prize' dit over de designer: "Er is een evolutie in haar werken, maar die blijven onbelemmerd door de tijd. Het lijkt erop dat haar werk op passie, inventiviteit en impulsen leeft."

Voor meer info en prijzen, surf naar Bergmans' site.