Dalai Lama komt naar Brussel

Dalai Lama komt naar Brussel

De leider van het Tibetaanse boeddhisme zal een publieke conferentie leiden over ‘individuele inzet en globale verantwoordelijkheid'. De Dalai Lama reist de hele wereld rond om conferenties te geven over onder meer universele verantwoordelijkheid, liefde en vriendelijkheid. België staat dit jaar ook op zijn lijstje.

Op het evenement, dat 11 september zal doorgaan in Paleis 12 op Brussels Expo, zullen strenge veiligheidsmaatregelen gelden. Zo zullen bezoekers naast een geldig ticket ook hun identiteitskaart moeten voorleggen. Bovendien zijn rugzakken of handtassen niet toegestaan in de ruimte. Wie de geestelijke leider wil zien, moet er wel voor betalen. De ticketprijzen gaan van 12,50 tot 104 euro. De conferentie begint om 13 uur ‘s middags.

Mogelijk de laatste

Het is echter niet de eerste keer dat de spirituele leider naar ons land komt. Zo kwam hij al vijf keer op bezoek bij het Instituut Yeunten Ling in Hoei. De laatste keer dat hij Brussel bezocht, was in 2008, op uitnodiging van het Europees Parlement. De huidige Dalai Lama werd in 1935 geboren als Tenzin Gyatso. Hij is intussen de veertiende spirituele leider van het Tibetaans boeddhisme. In 1989 won de 80-jarige man de Nobelprijs voor de Vrede. Gyatso is de meest bekende Dalai Lama uit de geschiedenis en oefent wereldwijde invloed uit op zowel boeddhisten als niet-boeddhisten. In een interview met de BBC in 2014 liet hij vallen dat er na hem mogelijk geen behoefte meer is aan een nieuwe Dalai Lama. «Het is beter dat de traditie van de functie eindigt in de periode van een erg populaire Dalai Lama.»

Ballingschap

De Chinese regering verwijt hem te streven naar een onafhankelijk Tibet. Vanwege de slechte verhoudingen met Peking leeft de Dalai Lama al jaren in ballingschap in India. Daarnaast worden de buitenlandse bezoeken hem ook niet in dank afgenomen.

Foto AFP / B. Stansall