Dagen Zonder Vlees: Keukenkluns kruipt met succes achter het fornuis

Dagen Zonder Vlees: Keukenkluns kruipt met succes achter het fornuis

Week 1: Heleen maakt quinoa-pompoensalade

Ik zal nooit door het leven gaan als een echte keukenprinses, daarvoor heb ik noch het talent, noch het geduld. Telkens als ik achter het fornuis kruip, doe ik daarom een beroep op Vlaanderens bekendste chef, Jeroen Meus. Dat was voor dit experiment niet anders. Ik eet wel vaker vegetarisch omdat ik niet zo verlekkerd ben op vlees.

Voor mij is minder vlees of vis eten dus geen grote uitdaging. Mijn collega's overtuigen om dat ook te doen, is veel minder eenvoudig. Daarom besluit ik de spits af te bijten met een van mijn favoriete vegetarische gerechten, een warme quinoasalade met geroosterde butternut-pompoen, pittige feta, amandelnoten, olijven, rozijnen en frisse peterselie.

Ik kon ook proberen te experimenteren met nieuwe recepten, maar speelde het liever op veilig en koos voor een gerecht dat ik ken en kan klaarmaken. Bovendien sta ik op de redactie bekend als grote quinoafan, dus vond ik dit de ideale gelegenheid om de liefde voor mijn favoriete ingrediënt te verspreiden.

Veel keukenskills heb je niet nodig om deze warme salade te maken, enkel wat tijd om de keiharde pompoen in kleine blokjes te snijden en te roosteren. Dat is geen gemakkelijke opdracht als je met een strak tijdsschema zit en een hele redactie moet voeden. Kook je voor minder volk, dan kan je de overschot van de pompoen invriezen en heb je de volgende keer minder werk.

Heleen De Bisschop