Daarom verschijnen er halve fietsen in Spaanse straten

Daarom verschijnen er halve fietsen in Spaanse straten

Van een vreemd straatbeeld gesproken. De titel van de kunstwerken 'Het fietspad naar platform 9 ¾' kan heel wat Harry Potterfans zeker bekoren. Op dat perron vertrekt de jongeling immers met de Zweinsteinexpress naar zijn school om daar een volwaardige tovenaar te worden.

Om op platform 9 ¾ te geraken moet hij met zijn bagagekarretje door een muur lopen in het King's Cross-station in Londen. Want daar kunnen de dreuzels (de mensen zonder magische krachten) niet komen.

Verdwijnende fietspaden

Maar het is geen weg naar de wereld van Harry Potter die ze in het Spaanse Logroño gevonden hebben. De halve fietsen maken deel uit van een veel serieuzere realiteit.

De kunstenaars willen hiermee een duidelijke boodschap geven aan de overheid. “Wanneer fietspaden verdwijnen, zet je het leven van fietsers op het spel”, klinkt het. De 'verdwijnende fietspaden' zijn dagelijkse kost in Spanje.

In memoriam

Op één van de foto's is te zien dat er plots een huis staat in het midden van een fietspad. De tweewielers moeten daardoor de openbare weg op en dat kan gevaarlijk zijn.

De fietsen werden in het straatbeeld geplaatst, nadat eerder deze maand drie fietsers betrokken geraakten in een dodelijk ongeval. Een vrouw, die dronken en onder invloed van drugs bleek te zijn, maaide met haar auto de tweewielers van de straat in Olivia aan de Spaanse Costa Blanca. Op Twitter zijn beelden te zien van de kunstwerken.

El colectivo "Intervención Urbana" denuncia con una intervención artística la mala gestión del carril bici en Logroño. #SemanaDeLaMovilidad pic.twitter.com/f50wY586pH

— Emilio EL BUENO © (@EmiliodelRiver) 21 mai 2017

"Bicicletas y ciclistas que aparecen y desaparecen. Sucesos paranormales en la #SemanaDeLaMovilidad"https://t.co/ZduTuGtoAE pic.twitter.com/xgDilOrfzf

— El Salto La Rioja (@ElSalto_Rioja) 21 mai 2017