Daarom krijgen we kinderen op latere leeftijd

Uit recente Belgische geboortecijfers blijkt dat vrouwen op steeds latere leeftijd een kind op de wereld zetten. Gemiddeld zijn ze 28,7 jaar oud. De evolutie zou traag, maar gestaag zijn. Waarom kiezen vrouwen meer en meer voor het moederschap op oudere leeftijd? 
door
Axelle.Lot
Leestijd 1 min.

Volgens een studie van Ilse Allaert, hoofdverpleegkundige bij het AZ Maria Middelares in Gent hebben vrouwen verschillende redenen om later kinderen te krijgen.

Studeren

Anno 2018 hangt studeren en het vinden van een geschikte job sterk samen. Veel vrouwen kiezen ervoor om langer te studeren in de hoop hun kinderen een betere toekomst te geven. Dit betekent dan ook dat ze hun kinderwens moeten uitstellen.

Partner

Ook al hebben vrouwen een goede baan gevonden, het vinden van een stabiele partner blijkt vaak een nog moeilijkere taak. Ze willen niet gaan voor de eerste beste man, maar wel iemand met een verantwoordelijkheidsgevoel die hen ondersteunt.

Persoonlijke ontwikkeling 

Alle puzzelstukjes moeten kloppen vooraleer je een kind op de wereld zet: geld, de juiste partner, emotionele stabiliteit. Om aan deze voorwaarden te voldoen gaat vaak eerst een parcours van persoonlijke ontwikkeling vooraf. Bovendien is het voor iedere vrouw persoonlijk op welke leeftijd ze haar biologische klok voelt tikken.