Daags voor ontruiming breken rellen uit in Calais

Daags voor ontruiming breken rellen uit in Calais

Sinds bekend werd dat de Franse overheid de vluchtelingen van de ‘jungle' in Calais zal overbrengen naar opvangcentra in het hele land, nam de onrust toe. Die bereikte afgelopen weekend een hoogtepunt. Een vijftigtal bewoners van het kamp begonnen stenen te gooien naar de politie, die antwoordde met traangas.

Volgens de officiële cijfers leven er 6.500 vluchtelingen in het kamp, maar hulporganisaties spreken van 8.143 mensen. Dat zijn er 2.000 minder dan in september, maar het aantal minderjarigen en niet-begeleide minderjarigen zou wel gestegen zijn.

Einde van de week klaar

De bedoeling is dat er vandaag al 3.000 mensen met bussen overgebracht worden naar andere centra. Morgen moeten nog eens 2.400 mensen weg en woensdag 2.000. Elke persoon zal een medische controle moeten ondergaan en moet beslissen of hij al dan niet asiel aanvraagt. De autoriteiten willen de ontruiming van het kamp aan het eind van de week hebben voltooid. Daarvoor worden 1.250 agenten ingeschakeld.

Hulporganisaties vrezen dat een groot deel van de vluchtelingen terecht zullen komen in kampen waar er minder hulpverleners en voorzieningen zijn, waardoor ze gemakkelijker in de handen van mensensmokkelaars zullen vallen.