Cyberaanvallen ransomware - Kritiek op Amerikaanse inlichtingendiensten

door
Belga
Leestijd 2 min.

De wereldwijde cyberaanval met ransomware doet de kritiek op de National Security Agency en andere inlichtingendiensten in de VS weer aanzwellen. Vinden zij veiligheidsgaten in besturingssystemen of andere software, dan zouden ze die moeten helpen dichten in plaats van ze zelf te gebruiken voor hackings en spionage, zeggen mensenrechtenactivisten. Ook klokkenluider Edward Snowden roert zich. De ransomware die verspreid werd, maakt actief gebruik van een lek in het besturingssysteem Windows dat eerder door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA werd gebruikt, schreef de krant New York Times gisteren al. De werkwijze van de NSA kwam kortgeleden op de straatstenen terecht en wordt nu dus door criminelen misbruikt. In maart bracht Microsoft een patch uit om het lek te dichten, maar nog niet iedereen heeft die geïnstalleerd.

"Had de NSA de kwetsbaarheden doorgegeven (aan Microsoft, nvdr) toen ze die ontdekt had, dan hadden de ziekenhuizen geen maanden maar jaren tijd gehad om zich voor te bereiden", zegt Snowden op Twitter. Ook mensenrechtenactivisten nemen de NSA op de korrel. "Het 'we kunnen gecentraliseerde geheimen veilig bewaren'-argument heeft klappen gekregen", zegt Alex Abdo van het Knight First Amendment Institute van Columbia University op Twitter. Hij vindt dat de NSA meer had moeten doen om Microsoft al sneller te overtuigen van de potentiële gevaren van de ontdekte zwakheden. "En misschien zou de NSA meer moeten doen dan zwakheden in kritieke systemen signaleren. Belangrijke zwakke punten zou het misschien moeten helpen repareren?"

"Deze aanvallen onderstrepen het feit dat zwakheden niet alleen uitgebuit worden door onze veiligheidsdiensten, maar ook door hackers en criminelen overal ter wereld", zegt ook Patrick Toomey van de American Civil Liberties Union intussen in een statement.

bron: Belga