Crisis Venezuela - Drie doden bij confrontaties over hulpgoederen aan Braziliaans-Venezolaanse grens

Bij confrontaties over de levering van hulpgoederen voor de Venezolaanse bevolking zijn aan de grens met Brazilië zeker drie personen om het leven gekomen. De drie werden in de Venezolaanse grensstad Santa Elena de Uairén getroffen door kogels, bericht de Braziliaanse nieuwssite G1, die een Venezolaanse arts citeert. Dertien anderen raakten gewond en werden voor behandeling naar Brazilië gebracht. De informatie kan niet door onafhankelijke bronnen bevestigd worden.

Vrijdag al vielen er aan de Venezolaanse kant van de grens met Brazilië twee doden bij confrontaties met Venezolaanse soldaten. De omstreden Venezolaanse president Nicolas Maduro liet donderdagavond de grens met Brazilië sluiten. Maduro, die de goederen een paard van Troje noemt, met de bedoeling zijn macht te ondermijnen, wou vermijden dat van daaruit hulpgoederen het land zouden binnenraken. De verbindingsweg tussen Santa Elena de Uairén en de Braziliaanse grensstad Pacaraima is sindsdien geblokkeerd.

Zaterdagnamiddag kwam het aan de grens tot geweld toen actievoerders en vrachtwagens probeerden om de militaire blokkade te doorbreken, bericht G1. De actievoerders raakten aan de Braziliaanse kant van de grens slaags met Venezolaanse soldaten. Actievoerders staken een gebouw in brand dat gebruikt werd door soldaten van Maduro. De militairen riposteerden met traangas.

bron: Belga