Criminele zestigplussers teisteren het noorden van Engeland

Criminele zestigplussers teisteren het noorden van Engeland

Maar liefst 64 zestigplussers werden de afgelopen twaalf maanden veroordeeld. Veelvoorkomende misdaden zijn diefstal, aanranding, het bezit van een gevaarlijke hond en pesterijen. De criminelen op rust hebben zelfs een bijnaam gekregen: 'Saga Louts', een Engelse term voor oudere dronken relschoppers. De oudste onder hen telt maar liefst 84 lentes.

Age UK, de grootste liefdadigheidsinstelling in het Verenigd Koninkrijk, wijt de cijfers aan armoede bij gepensioneerden. "De meerderheid van de oudere mensen hebben een vast inkomen, maar de huur, de rekeningen en andere uitgaven blijven maar stijgen ... Ze leven in armoede en steeds vaker moeten ze beroep doen op de publieke ouderenzorg", zegt Hugh Tomlinson van Age UK South Lakeland aan The Independent. Hij voegde ook toe dat steeds meer oudere mensen behoefte hebben  aan bijstand en vaker langsgaan bij de voedselbank. "Ze zijn wanhopig", besluit Tomlinson.

De politie van Cumbrai toont echter geen genade. "Ons team van officieren en rechercheurs werken hard om overtreders op te sporen en berechten. De leeftijd is geen reden om een proces te vermijden", aldus een woordvoerder.

Archieffoto AFP / L. Gouliamaki