Criminaliteitscijfers nog nooit zo laag

De Belgische politie heeft in de eerste vier maanden van vorig jaar 12% minder criminele feiten geregistreerd. «De tendens is te merken in heel West-Europa», zegt criminoloog Brice De Ruyver (UGent).
door
Jolien
Leestijd 2 min.

Over heel België werden in het eerste kwartaal van vorig jaar 216.878 criminele feiten geteld, gaande van fietsendiefstallen tot gewapende overvallen. Dat is het laagste cijfer ooit. In dezelfde periode in 2014 registreerde de politie 31.000 feiten minder (247.895). Dat schrijft De Tijd. Het kabinet van de minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) bevestigt de cijfers. De federale politie wil geen extra toelichting geven omdat de statistieken binnenkort officieel worden vrijgegeven.

Volgens hoogleraar criminologie Brice De Ruyver van de Universiteit Gent is een daling van de criminaliteit in heel West-Europa te merken. Er zijn volgens De Ruyver meer verklaringen voor de internationale ‘crime drop'. Zo werd in januari een verhoogd dreigingsniveau aangekondigd na het oprollen van de terreurcel in Verviers en werd er extra bewaking ingeschakeld van mogelijke doelwitten van terrorisme. «Criminelen denken twee keer na als de sociale controle zo drastisch verhoogt.» Een andere verklaring is dat het merendeel van de criminele feiten wordt gepleegd door personen uit de leeftijdscategorie 15-16 jaar tot 30-35 jaar. Volgens de hoogleraar komt die generatie minder op straat omdat ze bijvoorbeeld meer computerspelletjes speelt. «Wie niet veel buiten komt, zal ook niet zo vaak kansen zien om een misdrijf te plegen.»

Volgens De Ruyver moet er echter ook rekening gehouden worden dat slachtoffers van kleine misdrijven, zoals fietsendiefstallen of zakkenrollerij, in veel gevallen geen aangifte doen omdat ze beseffen dat de politie door de verhoogde terreurdreiging andere prioriteiten heeft. De criminoloog pleit dan ook voor een ‘veiligheidsmonitor', die naast de objectieve cijfers ook het subjectieve onveiligheidsgevoel in kaart brengt. «Maar die monitor is er door geldgebrek niet meer sinds 2008», aldus De Ruyver.

Foto Belga / K. Desplenter