Costa Rica draait bijna volledig op groene energie

Costa Rica draait bijna volledig op groene energie

Maar liefst 98% procent van de energie die wordt opgewekt in Costa Rica is groen. Dit is al het vierde jaar op rij dat ze zo'n groen beleid kunnen hanteren.

Het grootste deel van de energie wordt in het Zuid-Amerikaanse land opgewekt door waterkrachtcentrales. De dammen zorgen voor 72 procent van de stroomvoorziening. Ook zon, wind, biomassa en geothermische bronnen dragen hun steentje bij. In 2018 heeft Costa Rica 140 dagen op rij volledig op groene energie gedraaid.

Costa Rica staat ervoor bekend dat het duurzaamheid en een groen overheidsbeleid hoog op de agenda heeft staan. Het land wil volledig klimaatneutraal worden en is al een behoorlijk eind op weg om deze doelstelling te behalen.

De overheid is actief bezig met de industrie en transportsector te verduurzamen en heeft de ambitie om in 2021 volledig verlost te zijn van wegwerpplastic zoals plastic tasjes, flesjes en rietjes. Bovendien is het land de afgelopen jaren getransformeerd in een geliefde vakantiebestemming voor ecotoeristen.

Herbebossing 

Een van de beste manieren om de opwarming van de Aarde tegen te gaan is bomen planten. Planten onttrekken CO2 uit de lucht en hebben het broeikasgas nodig om te leven. Waar in veel andere landen zoals Brazilië en Indonesië regenwouden gekapt worden om ruimte te maken voor landbouw, stimuleert Costa Rica landeigenaren juist om extra bomen te planten op hun grond.

Jaarlijks komen er miljoenen nieuwe bomen bij om zo de natuur alle ruimte te geven. Alleen al in 2008 werden er maar liefst 6,5 miljoen nieuwe bomen geplant. En het heeft effect: in 2000 bestond 46 procent van Costa Rica uit glooiende regenwouden en in 2015 is dit gestegen naar 54 procent. Suriname is van alle landen ter wereld het meest bosrijk, meer dan 90 procent van het grondgebied wordt bezet door het Amazoneregenwoud.