Coronavirus was al in december 2019 aanwezig in Italiaans afvalwater

Coronavirus was al in december 2019 aanwezig in Italiaans afvalwater

Het coronavirus circuleerde al twee maanden in Italië voor de eerste besmetting werd vastgesteld. Dat is de verrassende conclusie van een onderzoek door het Italiaans Hoger Instituut voor Gezondheid. "De studie onderzocht 40 afvalwaterstalen die tussen oktober 2019 en februari 2020 werden verzameld. De resultaten, bevestigd door twee verschillende laboratoria met twee verschillende methoden, bevestigden de aanwezigheid van RNA (ribonucleïnezuur, een essentieel onderdeel van een virus, nvdr.) van SARS-Cov-2 in de monsters genomen in Milaan en Turijn op 18-12-2019", luidt het in een persbericht van het instituut.

Nog geen spoor van virus in november

Identieke sporen werden gevonden in het afvalwater van Bologna op 29 januari 2020. Het eerste officiële geval van coronavirus in Italië werd gemeld op 20 februari in het kleine stadje Codogno, niet ver van Milaan. Het ISS specificeert ook dat de stalen van oktober en november 2019 geen sporen van het coronavirus in het afvalwater aan het licht brachten.

"Dit onderzoek kan het begin van de circulatie van het virus in Italië helpen begrijpen en levert consistente informatie op in vergelijking met analyses die in Frankrijk zijn uitgevoerd op stalen van gehospitaliseerde patiënten die positief testten voor SARS-CoV-2 en die terug te voeren zijn naar december 2019", zei het ISS.

Het Instituut citeert ook een Spaanse studie die RNA van dit virus identificeerde in het afvalwater van Barcelona dat rond half januari werd verzameld. Dat is "ongeveer 40 dagen vóór de melding van het eerste inheemse geval" in Spanje.