Coronavirus - Beurs in China verliest 9 procent bij opening

De handel van Chinese aandelen, de CSI 300 Index, is bij opening 9,1 procent lager geopend. De beurs ging maandag voor het eerst sinds 23 januari weer open, nadat het gesloten was vanwege de uitbraak van het coronavirus.

De daling is de grootste sinds 2015. De Chinese nationale bank (PBOC) had al op de daling geanticipeerd en stelde meer geld beschikbaar voor de financiële markten. Daarmee wil de bank voorkomen dat er financiële problemen ontstaan als beleggers massaal aandelen verkopen.

Een sluiting van iets meer dan een week was gepland vanwege Chinees Nieuwjaar, maar de geplande heropening afgelopen vrijdag werd vanwege de virusuitbraak met enkele dagen uitgesteld. De beurs in Hongkong ging midden vorige week weer open en leverde sindsdien behoorlijk in.

Eerder dit weekend kondigde de PBOC al maatregelen aan om bedrijven in de door het coronavirus getroffen gebieden te helpen. Banken kregen daarvoor meer geld beschikbaar van de centrale bank en werden verzocht om bijvoorbeeld de rentetarieven van leningen aan bedrijven in het gebied te verlagen.

bron: Belga