Coquard sprint naar zege, Quintana pakt eindwinst in Valencia

Coquard sprint naar zege, Quintana pakt eindwinst in Valencia

Bryan Coquard (Direct Energie) heeft de ingekorte slotetappe in de Ronde van Valencia (2.1) op zijn naam gebracht. De Fransman sprintte na 51,2 km in Valencia naar de zege voor zijn landgenoot Nacer Bouhanni (Cofidis) en de Nederlander Coen Vermeltfoort (Roompot-Nederlandse Loterij). Yves Lampaert (Quick-Step Floors) werd vierde, Iljo Keisse, bijna de hele koers in de aanval, eindigde op een vijfde stek nadat hij op zo'n 200 meter voor de finish werd ingelopen. Nairo Quintana is eindwinnaar. De slotetappe in de Ronde van Valencia werd omwille van de hevige wind, de start kon niet gegeven worden omdat het te gevaarlijk was, nadars bleven bijvoorbeeld niet recht staan, ingekort met 80 kilometer en verplaatst naar 13u15.

51,2 kilometer slechts op de teller dus, een criterium en dat zinde Sep Vanmarcke en Iljo Keisse wel. Ze trokken in de aanval, maar terwijl Vanmarcke besloot om zich al snel weer te laten inzakken, stoomde Keisse verder door. Veel voorsprong kreeg hij nooit, maximaal een halve minuut, maar toch gaf hij niet af.

Op zo'n 20 km van het eind maakte MIchal Kwiatkowki de sprong naar voren en het duo begon aan een koppeltijdrit. Op 8 km van het eind, nog één plaatselijke ronde dus, telden ze nog 21 seconden voorsprong op het peloton waar Movistar, voor leider Quintana, besloot om dan toch een tandje bij te steken.

Op 3 km van het eind leek een stunt in de maak voor het duo, maar toen Direct Energie een handje kwam toesteken in de achtervolging, ging het snel. Finaal zou Coen Vermeltfoort als eerste op zo'n 300 meter van het eind het duo voorbijsteken. 100 meter verder gingen ook enkele sprinters hen nog voorbij. Keisse versnelde nog een keer en perste er een vijfde plaats uit, de sprintzege kwam op naam van Bryan Coquard, voor Bouhanni die in zijn sprint wel nog stevig moest uitwijken door een manoeuvre van zijn landgenoot. De bloemen dus voor Coquard, zijn eerste zege van het seizoen.

Het eindklassement gaat naar Nairo Quintana (Movistar), die zaterdag de koninginnenrit won. De Colombiaan telt 13 seconden voorsprong op de tweede in de stand, Ben Hermans.

bron: Belga