"Consternatie" in Kremlin na moord op Kennedy

"Consternatie" in Kremlin na moord op Kennedy

Het Kremlin was in "shock" en "geconsterneerd" na de moord op de Amerikaanse president John Fitzgerald Kennedy, zo blijkt uit een memo van FBI-directeur J. Edhar Hoover die zender ABC heeft uitgepikt uit de pas vrijgegeven documenten omtrent de moord. Ook blijkt dat Hoover een agent naar het sterfbed van Lee Harvey Oswald heeft gestuurd in de hoop een bekentenis te verkrijgen. De Democratische president Kennedy werd op 22 november 1963 neergeschoten toen hij in een open wagen door Dallas (Texas) werd rondgereden. Hij overleed in een ziekenhuis aan zijn schotwonden. Volgens de onderzoekscommissie-Warren was Lee Harvey Oswald de schutter en heeft hij alleen gehandeld. Twee dagen daarna schoot nachtclubeigenaar Jack Ruby Oswald neer in het politiebureau. Oswald overleed op zijn beurt in een ziekenhuis.

Uit de vrijgegeven dossiers blijkt dat de FBI enkele uren na die schietpartij een agent naar dat hospitaal heeft gestuurd, in de hoop op een bekentenis. Die kwam er niet. Maar de memo van de beruchte FBI-directeur Hoover toont volgens ABC aan hoe hij erop uit was "iets te hebben zodat we de bevolking ervan kunnen overtuigen dat Oswald de echte moordenaar is".

Ook is er onder de meer dan vijf miljoen bestanden een document dat naar informatie van de inlichtingendienst CIA verwijst en dat suggereert dat Oswald mogelijk een agent was van de Cubaanse leider Fidel Castro.

De FBI kreeg ook informatie van een bron uit de toenmalige Sovjet-Unie. Het Kremlin was "zeer geschokt en geconsterneerd, klokken luidden ter nagedachtenis" van de vermoorde president. De Sovjets verkozen immers Kennedy als Amerikaans staatshoofd en gaven hun agenten meteen opdracht informatie te vergaren over zijn opvolger Lyndon Johnson. De Communistische Partij was van mening dat de moord een daad van "ultrarechts" en in feite een "coup" was, zo las ABC in een memo van Hoover.

bron: Belga