Congres Katholiek Onderwijs Vlaanderen - Katholiek Onderwijs wil van 734 naar 150-tal schoolbesturen evolueren tegen 2018

Congres Katholiek Onderwijs Vlaanderen - Katholiek Onderwijs wil van 734 naar 150-tal schoolbesturen evolueren tegen 2018

In het jaar 2000 waren er nog 952 schoolbesturen in het Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Vandaag de dag zijn er dat nog 734, of zo'n twintig procent minder. Op termijn, tegen 1 september 2018, wil Katholiek Onderwijs Vlaanderen evolueren naar zo'n 150 schoolbesturen. Het is een van thema's op het congres "Eigentijds Tegendraads" dat topman Lieven Boeve vandaag/woensdag organiseert in Leuven. Naast een bezinning over de eigen identiteit en de katholieke dialoogschool, komen ook bestuurlijke optimalisering en schaalvergroting aan bod. En dat alles in het licht ook van de onderwijshervorming waarover de Vlaamse regering vorig weekend enkele knopen heeft doorgehakt.

"We willen gaan voor schaalvergroting, wat niet hetzelfde is als schoolvergroting", zegt Lieven Boeve. "We streven naar sterke schoolbesturen die zich buigen over praktische vragen, zodat niet elke directeur van een school afzonderlijk moet bezig zijn met het verwarmingssysteem in de klaslokalen of de tegels op de speelplaats. Laat dat op grotere schaal beslist worden, zodat die directeur zich in zijn school met het pedagogische kan bezighouden, met het school zijn in de échte betekenis", aldus Lieven Boeve.

De organisatorische hervorming moet wel in één keer gebeuren, zodat er geen chaos ontstaat: alle scholen steken tegelijk over. Belangrijk is ook dat de wil om te integreren, zoals dat vroeger al gebeurd is met de zogeheten scholengemeenschappen, van onderen uit groeit. "We willen geen schijnhuwelijken organiseren", zegt Boeve.

Dit geldt ook voor de andere wijzigingen die de in de maak zijnde onderwijshervorming met zich brengt."Als er keuzes worden gemaakt, moet altijd voorop staan dat het klasgebeuren beter wordt ondersteund", aldus Lieven Boeve.

bron: Belga