Congolese oppositie verenigd tegen Kabila

Congolese oppositie verenigd tegen Kabila

Een groot deel van de Congolese oppositie gaat verenigd de strijd aan tegen president Joseph Kabila. Dat is het voornaamste resultaat van een twee dagen durende conferentie van oppositie en middenveld, in een vijfsterrenhotel in het Waals-Brabantse Genval. In een uitgelaten sfeer werd de conferentie iets na 01.00 uur donderdagnacht afgesloten. "We zijn helemaal klaar voor de overwinning", zei initiatiefnemer Etienne Tshisekedi in een korte bedankingstoespraak. Samen gaan de aanwezige oppositiepartijen ijveren voor presidentsverkiezingen voor eind dit jaar, zoals de grondwet voorschrijft. En eind dit jaar moet Kabila vertrekken. Het moeizaam bereikte akkoord omvat ook een dialoog, ondersteund door de internationale gemeenschap, die die verkiezingen alsnog mogelijk moet maken.

De voorwaarden voor die dialoog vormden het heetste hangijzer. Eerder had Kabila zelf al opgeroepen tot een dialoog om de organisatie van die verkiezingen te bespreken, maar het is tot nu altijd bij die oproep gebleven. In Genval werd luid en duidelijk nee gezegd tegen die dialoog.

Ook de door de oppositie voorgestelde dialoog moet de financiering, de definitieve kalender en het up-to-date brengen van de kieslijsten regelen, en dat allemaal voor eind volgend jaar. "Daarom moet zo snel mogelijk contact opgenomen worden met alle betrokken partijen, zodat oppositie en regime aan tafel kunnen gaan", aldus de vrijdag ondertekende engagementsverklaring. "Dat moet gebeuren voor de al eerder door de Afrikaanse Unie aangestelde facilitator Edem Kodjo en een panel samengesteld uit leden van de internationale gemeenschap."

De afgelopen maanden kantte zo goed als de hele oppositie zich tegen de door Kabila voorgestelde dialoog, omdat ze er een manoeuvre in zagen van Kabila om langer aan de macht te kunnen blijven. Hun voorstel moet nu wel een echte dialoog tussen oppositie en regime opleveren. De laatste punten en komma's van dat voorstel afspreken, was de voornaamste reden voor het uitlopen van het conclaaf - woensdag klonk het nog dat donderdag tegen 16.00 uur afgerond zou worden.

De in Genval verzamelde oppositie kondigde ook een nieuw platform aan, le Rassemblement. Dat orgaan zal een raad der wijzen omvatten, samengesteld uit leden van de verschillende groepen en voorgezeten door Tshisekedi.

bron: Belga