"Communicatie over terugroepen bloeddrukmedicijn was te laat en onvolledig"

Test-Aankoop stelt zich ernstige vragen bij de manier waarop het Belgisch geneesmiddelenagentschap FAGG gecommuniceerd heeft over de aanwezigheid van de mogelijk kankerverwekkende stof NMDA in een bloeddrukverlagend medicijn. De patiënten werden onvolledig en te laat geïnformeerd, zo stelt de consumentenorganisatie. Vorige maand werden bloeddrukverlagende medicijnen die gebruikmaken van de actieve stof valsartan en die geproduceerd werd in de Chinese fabriek Zhejiang Huahai Pharmaceuticals uit de handel gehaald. Die maatregel werd genomen omdat valsartan besmet zou geraakt zijn met de mogelijk kankerverwekkende stof NDMA (N-Nitrosodimethylamine).

Test-Aankoop zegt vrijdag "verwonderd" te zijn over de manier waarop het FAGG die terugroeping aan de patiënten communiceerde. Dat gebeurde pas nadat de consumentenorganisatie een waarschuwing had uitgestuurd.

De consumentenorganisatie stelt zich daar heel wat vragen bij. "Waarom gebeurde de communicatie naar het grote publiek zo laat? Heeft deze dan niet het recht te weten dat het medicijn dat hij dagelijks inneemt, is vervuild met een mogelijk kankerverwekkende stof? Moet hij dan niet worden ingelicht over concrete alternatieven? Waarom werd er geen lijst van geviseerde medicijnen gepubliceerd op de website van het Agentschap?", zo luidt de kritiek.

Voorts stelt Test-Aankoop de doeltreffendheid van de controles in vraag. Daarbij wordt verwezen naar een inleidend onderzoek van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA), dat stelt dat de vervuiling mogelijk een gevolg zou zijn van aanpassingen aan het productieproces die in 2012 door Zheijang Huahai werden ingevoerd. "Het is dan ook niet meer dan gerechtvaardigd om zich de vraag te stellen hoe het mogelijk is dat een eventuele vervuiling in een alom gebruikt medicijn 6 jaar lang niet werd ontdekt bij controles."

Test-Aankoop heeft zijn vragen overgemaakt aan het FAGG. De organisatie hoopt binnen de vijftien dagen een antwoord te krijgen.

bron: Belga