"Comfortzone", "me-time", "leuk" en "super" bij irritantste woorden van 2017

"Comfortzone", "me-time", "leuk" en "super" bij irritantste woorden van 2017

'Comfortzone', 'me-time', 'leuk', 'super', 'dagdagelijks', 'eigenlijk', 'groentjes', 'ik heb zoiets van', 'absoluut' en 'naar de toekomst toe' vormen de Vlaamse top 10 van ergerlijkste woorden voor 2017. Dat meldt het Instituut voor de Nederlandse Taal donderdag.

In november deed het Instituut voor de Nederlandse Taal een oproep om de irritantste woorden van afgelopen jaar in te sturen. Op basis van de verschillende inzendingen uit Nederland en Vlaanderen stelde het instituut de twee top tienen samen. Vanaf donderdag kan er een week lang gestemd worden op www.wegmetdatwoord.org. Op 7 december worden de verliezers van dit jaar bekendgemaakt.

Te vaag of overbodig

De meest opgegeven motivering waarom mensen een woord niet meer willen horen is omdat het "te pas en te onpas gebruikt wordt". Andere nominaties zijn ingestuurd omdat ze te vaag gevonden worden, overbodig zijn of een verkeerd beeld geven van de werkelijkheid.

In Vlaanderen is dagdagelijks een grote ergernis: "is dagdagelijks nog dagelijkser dan dagelijks?" en "weekwekelijks, maandmaandelijks en jaarjaarlijks bestaan ook niet." Ook groentjes moet het weer ontgelden: "verkleinwoordjes die niet echt hoeven" en "kleutertaal in restaurants".

De Nederlandse top 10 bestaat uit de woorden 'duurzaam', 'eigenlijk', 'genderneutraal', 'in je kracht staan', 'loverboy', 'papadag', 'shinen', 'soort van', 'stukje' en 'super'.

Nieuw woord van het jaar

Woordenboekuitgever Van Dale gaf woensdag dan weer het startschot voor zijn verkiezing van het 'Woord van het Jaar 2017'. Van Dale heeft uit woorden die taalliefhebbers hebben ingezonden een shortlist van tien kanshebbers samengesteld. Voor Vlaanderen gaat het om de woorden 'fipronilei', 'hamsterhuren', 'hartstarter', 'koesterkoffer', 'metoo-verhaal', 'vergismoord', 'voornamenbedrijf', 'warmtezombie', 'weesweg' en 'zooikoorts'.

Stemmen voor de verkiezing van Van Dale kan via www.woordvanhetjaar.vandale.be.

Meest gelezen
 1. temp5

  ‘Temptation’-Aylin poseert in doorzichtige lingerie: «Wow, wat een schoonheid!» (foto)

 2. lennythumb

  Lenny uit ‘Blind Getrouwd’ is voor het eerst papa geworden

 3. katthumb

  Kat Kerkhofs openhartig over zwangerschap: «Toen was het raak!»

 4. steventhumb

  Steven Van Gucht over omikronvariant: «Kan wellicht een tweede keer besmetten»

 5. oliviathumb

  Vrouw geeft haters die vinden dat ze «te dik is voor een bikini» lik op stuk (video)