"Combinatie van beide mandaten is interessant"

"Combinatie van beide mandaten is interessant"

"Ik doe beiden graag. Ik vind de combinatie van mijn mandaten interessant." Dat zegt Renaat Landuyt, burgemeester van Brugge en Vlaams parlementslid, zondag. Sp.a besloot zondagochtend tijdens het partijcongres dat een lokaal mandaat niet meer verenigbaar is met een zitje in het parlement. Burgemeesters van gemeenten met meer dan 20.000 inwoners en schepenen van gemeenten met meer dan 30.000 inwoners kunnen niet meer zetelen in het parlement. Lokale mandatarissen van kleinere gemeenten kunnen wel een uitzondering vragen aan het partijbureau.

"Ik ben maar recent beginnen cumuleren, doordat we mijn positie konden verzilveren in Brugge én in Brussel", zegt Landuyt. "Maar de positie van burgemeester is de belangrijkste en de meest uitdagende van de twee."

Landuyt heeft zich naar eigen zeggen buiten de discussie gehouden, "omdat alles wat je zegt anders wordt aanzien als een persoonlijke verdediging. Maar dit is niet mijn voorstel, dat is duidelijk. Ik hoop dat deze operatie ons zal versterken", stelt hij.

Over de nieuwe regel om in de topdrie van elke kieslijst een nieuwe naam op te nemen, is de Bruggeling niet enthousiast. "Ik ben ook in de politiek geraakt zonder dat die regeling bestond. Sterke figuren trekken altijd anderen mee. In het verleden hebben andere partijen al geprobeerd om elk mandaat te beperken tot twee legislaturen, maar ook dat is al lang weer afgevoerd", besluit hij.

bron: Belga