Club Brugge vernedert Anderlecht tot op het bot

Club Brugge heeft Anderlecht een flinke uppercut verkocht in de titelstrijd. De competitieleider haalde stevig uit naar de aartsrivalen uit Brussel, die hun zwaarste nederlaag ooit leden in Jan Breydel: 5-0. In de stand telt Club nu al dertien punten voorsprong.

Anderlecht-trainer Hein Vanhaezebrouck verraste voor de aftrap door Robert Beric zijn eerste basisplaats te gunnen, als vervanger van de geschorste Lukasz Teodorczyk. Veel plezier beleefde de Sloveense aanvaller daar niet aan, want de bezoekers kwamen amper in de buurt van Ludovic Butelle.

Voor de rust verkwanselde Sofiane Hanni de beste kans van paars-wit door niet zelf te besluiten, maar tevergeefs af te leggen op Beric. Ook Club had tot dan toe slechts een keer echt voor gevaar gezorgd. Leander Dendoncker bracht toen redding op de lijn na een afgeweken schot van Wesley.

Diaby slaat toe

Vlak voor rust sloeg Abdoulay Diaby twee keer toe binnen de minuut. Eerst knikte hij een voorzet van Ruud Vormer binnen, even later profiteerde de Malinees van een misverstand tussen Frank Boeckx en Uros Spajic.

Anderlecht kreeg zo een dubbele opdoffer te verwerken, waar het in de tweede helft niet meteen van herstelde. Zo kon de thuisploeg gestaag de voorsprong verder uitbouwen vanop de stip. Een eerste strafschop werd door Vormer omgezet na een fout van Ivan Obradovic op Diaby. Daarna mocht invaller Jelle Vossen er een binnentrappen na een overtreding op Hans Vanaken.

Die laatste legde de eindstand in de slotminuten nog vast op 5-0, de zwaarste nederlaag ooit voor Anderlecht op het veld van Club. Blauw-zwart is nu al veertig competitiewedstrijden op rij ongeslagen in eigen huis. In het klassement bedraagt de kloof tussen beide ploegen ondertussen dertien punten.