Chinezen stappen in Eandis - Ook Tommelein niet langer voorstander van Chinese introductie

Chinezen stappen in Eandis - Ook Tommelein niet langer voorstander van Chinese introductie

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) is er niet langer voorstander van dat het Chinese staatsbedrijf SGEL zichzelf inkoopt in het distributienetbedrijf Eandis. Nochtans had Tommelein in de gemeenteraad van Oostende nog voor een deal met de Chinezen gestemd. "Voortschrijdend inzicht", zegt de Vlaamse minister zaterdag. Tommelein ziet Eandis liever naar de beurs trekken. Ook Bart Tommelein heeft zich nu uitgesproken tegen de deal tussen Eandis en het Chinese bedrijf State Grid. "Ik heb er mijn bedenkingen bij. Het is geen mooi verhaal, bovendien zijn er veel twijfels bij iedereen."

De Vlaams minister van Energie ziet dat er weinig draagvlak is. "Veel mensen begrijpen niet, en ik volg hen daar wel in, dat we zoiets strategisch als ons distributienet deels willen verkopen aan een buitenlandse investeerder."

De grootste bedenking bij deze deal voor Tommelein is wat er met de data van de verbruikers zal gebeuren, eens de Chinezen daar toegang toe krijgen. "Door de energie-omslag zal er veel veranderen de komende jaren. Decentrale netwerken, slimme meters, noem maar op. Daarvoor zullen we enorm veel data moeten verzamelen", zegt de voormalige staatssecretaris voor Privacy. "Hebben we genoeg nagedacht over dit aspect? Willen we onze data wel delen? ".

De Open Vld'er beseft dat er aanpassingen nodig zijn aan de kapitaalstructuur van Eandis, zoals de Vreg (Vlaamse regulator van de elektriciteits- en gasmarkt) het heeft voorgeschreven. "Die aanpassing zal sowieso wel noodzakelijk zijn in de toekomst. We staan voor een grote energie-omwenteling", aldus Tommelein. "Maar vanwaar die grote haast? ".

Dat Tommelein als gemeenteraadslid in Oostende voor de Eandis-deal met de Chinezen heeft gestemd, ziet hij niet als een probleem. "Voortschrijdend inzicht", zegt Tommelein. "Ik voel dat het draagvlak volledig weg is en ik vind dat we dat niet zomaar mogen negeren. En ik weet ondertussen, net als iedereen, meer dan een maand geleden. Als mij dit opnieuw zou voorgelegd worden, zou ik niet meer ja stemmen.

bron: Belga