Chinese restaurants zetten hun robotpersoneel op straat

Chinese restaurants zetten hun robotpersoneel op straat

Volgens Workers' Daily hebben twee van de drie restaurants al hun robots ontslagen, de andere eetgelegenheid houdt één mechanisch personeelslid in dienst. Blijkbaar zijn de robots niet geschikt voor het takenpakket.

"De robots slagen er niet in om soep of ander voedsel stabiel te dragen en gaan vaak stuk. De baas heeft besloten ze nooit meer te gebruiken", getuigt eens menselijke medewerker. "Hun vaardigheden zijn ietwat beperkt. Ze kunnen niet eens een bestelling opnemen of warm water inschenken", klaagt een ander personeelslid uit vlees en bloed.

De uitbater doet ook zijn beklag aan de Chinese krant: "de robotten slagen erin om klanten naar binnen te lokken, maar menselijke taken uitvoeren kunnen ze absoluut niet."

Een robot aanwerven kost in Kanton 50.000 yuan (6.800 euro). Daarnaast moeten restaurantuitbaters rekenen op enkele honderden yuan (100 yuan is 13,5 euro) per maand voor onderhoud en reparaties. Mechanisch personeel is dus een pak goedkoper dan hun menselijke tegenhangers, maar de service is natuurlijk overeenkomstig.

Foto: AFP / P. Singh