Chinese kom gaat voor 24 miljoen euro onder de hamer

Chinese kom gaat voor 24 miljoen euro onder de hamer

Het stuk servies werd gemaakt voor de Chinese keizer Kangxi, rond het begin van de achttiende eeuw. Met behulp van Chinese en westerse technieken werd de kom gemaakt in een keizerlijke werkplaats in de Verboden Stad in Peking. De Chinezen werkten samen met Europese Jezuïeten om de kom te vervaardigen. De Qing-dynastie was de laatste keizerlijke dynastie van China. Het volgde de Ming-dynastie in 1644 op en werd zelf vervangen door de Republiek China in 1912.

Anonieme koper

De veiling vond plaats in Hongkong waar een Aziatische koper meer dan 24 miljoen euro neertelde om zich de eigenaar van het stuk servies te mogen noemen. Het is niet de eerste keer dat Sotheby's een zeldzaam decoratiestuk uit die tijd veilt. Begin oktober werd een schaal verkocht voor net geen 31 miljoen euro.

#AuctionUpdate: On the final day of our Spring sale series in #HongKong, two works sell for over HK$200m (US$25.6m) each – two sets of Ming Dynasty Imperial Sutras (new auction record for Buddhist manuscript), and Qing Dynasty bowl each fetch HK$239m / US$30.4m #SothebysAsianArt pic.twitter.com/IOOL6V13dr

— Sotheby's (@Sothebys) 3 april 2018