Check hoe je gratis bespaart op energie

Check hoe je gratis bespaart op energie

Energie besparen is misschien niet het meest plezierige onderwerp om over te lezen, maar het toffe is dat je er veel geld mee kunt besparen. Het is wel fijn als je hierdoor geld overhoudt voor een dagje shoppen of een weekendje weg, toch? Er zijn extreme manieren om te besparen op je energiekosten. Zo kun je altijd koud douchen, de verwarming uitzetten en een dikke trui aantrekken, dure zonnepanelen aanschaffen of het dak laten isoleren. Maar hé, je wilt straks niet arm en bevroren zijn. Gelukkig zijn er ook bespaartips die je heel eenvoudig kunt toepassen zonder er last van te hebben. Lees deze drie korte tips waar je direct zelf mee aan de slag kunt gaan.

1. 1 graad maakt al verschil

Zet de thermostaat overdag lager. Dit hoeft niet 10 graden lager te zijn, maar 1 of 2 graden maakt al een verschil. Verwarm tot maximaal 19 graden. Heb je het dan nog koud? Haal je warme truien en sjaals uit de kast. Je hebt ze niet voor niks!

Zet de verwarming 's avonds op tijd lager, ongeveer een uur vóór het slapen gaan. Dan heb je nog genoeg warmte voor dat laatste uur, maar bespaar je wel flink wat energie op jaarbasis.

2. Zorg ervoor dat de radiator vrij staat

Staat je bank of kast recht vóór de verwarming? Geef deze een andere plek, zodat je radiator vrij komt te staan. Anders gaat er veel energie verloren, omdat de warmte niet goed de ruimte in kan. Leg dus ook niets op de radiatoren, want dit beperkt ook de warmte die vrijkomt.

3. Laptop & smartphone

Laat jij altijd je televisie en computer op standby staan? Time for a change. Zet alle apparaten volledig uit als je ze niet gebruikt. Dit kan ook eenvoudig met een stekkerdoos met een aan- en uitknop. Zo schakel je alles gemakkelijk in één keer uit als je gaat slapen of de deur uitgaat. En vergeet ook niet je oplader van je iPad of smartphone uit het stopcontact te halen na het opladen. Alle beetjes helpen!

Wil je méér besparen op je energierekening? Bekijk het artikel ‘Energie besparen zonder iets uit te geven' en bespaar eenvoudig met deze alledaagse energie bespaartips.