Chauffeurs De Lijn willen niet langer stoppen aan Brussel-Noord

De chauffeurs van De Lijn zullen vanaf maandag bij een aantal haltes aan het treinstation Brussel-Noord niet langer stoppen. Dat schrijven de websites van Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws en wordt bevestigd door Geert Witterzeel van de christelijke vakbond ACV. De chauffeurs vrezen voor ziektes. De Lijn zelf is niet op de hoogte. De chauffeurs bij De Lijn klagen al maanden over onveilige en onhygiënische omstandigheden om en rond het Brusselse Noordstation. Eerder deze week berichtte Het Laatste Nieuws nog dat er sprake is van een uitbraak van schurft, tuberculose en malaria onder de groep transmigranten die er verblijft.

De chauffeurs willen nu niet meer stoppen aan de bushaltes rond het Noordstation. Dat zijn de vakbonden ACV, ACOD en ACLVB overeengekomen. Geert Witterzeel van de christelijke ACV bevestigt, en zegt dat ook de privébedrijven die rond het station opereren gecontacteerd zijn. Hij benadrukt dat de vakbonden hiermee niet de transmigranten willen viseren. "Het zijn schrijnende taferelen daar."

"Het gaat van kwaad naar erger", zegt Rita Coeck van de socialistische ACOD. "De directie moet een oplossing zoeken."

Bij De Lijn zelf zijn ze niet op de hoogte van de beslissing, zegt woordvoerster Anneliese Meynaerts. "De directie heeft daarover geen officiële mededeling gekregen."

De bussen uit Leuven en Haacht zouden vanaf maandag stoppen bij Rogier. Bussen uit Dilbeek stoppen aan de halte Westland, de lijnen uit Grimbergen, Wemmel, Puurs en Meise aan Bockstael. Voor de lijnen komende van Ternat/Aalst/Groot-Bijgaarden zou de eindhalte voorzien worden aan Simonis, melden HLN en Het Nieuwsblad.

De bonden melden nog dat de maatregel van kracht blijft zolang de situatie om en rond het Noordstation niet onder handen genomen wordt.

bron: Belga