Chatdienst CLB is een groot succes

CLBch@t, het chatproject van de Vlaamse Centra voor Leerlingenbegeleiding, voerde in zijn eerste jaar meer dan 4.000 gesprekken. "Bijna allemaal leerlingen die we anders niet hadden bereikt."
door
Xavier
Leestijd 2 min.

De jaren die je doorbrengt op de lagere en middelbare school zijn enkele van de leerrijkste, maar ook meest uitdagende uit je leven. De hormonen gieren door je lichaam en doen heel wat acne en nieuwe emoties naar boven komen. Jongeren met vragen of beslommeringen kunnen terecht bij de Vlaamse Centra (CLB) voor Leerlingenbegeleiding, maar niet iedereen durft fysiek de stap naar advies te zetten. Daarom startte het CLB een jaar geleden met CLBch@t, dat op zijn eerste verjaardag goede cijfers kan voorleggen.

Project bereikt nieuwe groep leerlingen

Het chatproject heeft ondertussen al 4.095 gesprekken op de teller staan. Dat zijn gemiddeld 22 conversaties per dag. De dienst wordt niet alleen gecontacteerd door leerlingen. In het afgelopen jaar gingen ook 245 ouders bij de organisatie ten rade.

CLBch@t lokt jongeren uit doelgroepen die voordien moeilijk te bereiken waren voor het CLB. Volgens Piet Casier van de Vrije-CLB-Koepel gaat het vooral om jongere leerlingen, uit het vijfde of zesde leerjaar, die uit zichzelf niet snel fysiek naar de organisatie zullen stappen. "Het zijn bijna zeker allemaal leerlingen die we zonder CLBch@t niet hadden bereikt."

De gesprekken zijn bovendien anoniem, wat leerlingen over de streep kan trekken om contact op te nemen. Ook wanneer het gaat om ernstige situaties, zoals druggebruik of zelfmoordgedachten, worden ouders of school niet ingelicht, zegt Casier. "Maar we proberen de leerlingen wel in de richting van meer gespecialiseerde hulp te sturen".

Wie met vragen zit kan op maandag, dinsdag en donderdag tussen 17 en 21 uur, en op woensdag van 14 tot 21 uur terecht op www.clbchat.be.