Charlie Hebdo zet één jaar na aanslag god als moordenaar op voorpagina

Charlie Hebdo zet één jaar na aanslag god als moordenaar op voorpagina

Op de voorpagina staat een god afgebeeld met een baard, die een kalasjnikov vast heeft en bebloede kleren draagt. Daarboven staat de titel: «Eén jaar later is de moordenaar nog steeds op vrije voeten». In de speciale editie zullen onder meer tekeningen van de vermoorde tekenaars Cabu, Wolinski, Charb, Tignous, Honoré staan en van gastillustratoren zoals de Franse minister van Cultuur Fleur Pellerin, actrices Isabelle Adjani, Charlotte Gainsbourg en Juliette Binoche, auteurs Élisabeth Badinter, Taslima Nasreen en Russell Banks, en de muzikant Ibrahim Maalouf.

Hoofdredacteur Riss (Laurent Sourisseau), die zwaargewond raakte bij de aanslag, schreef een editoriaal waarin hij het secularisme verdedigt en de fanatici die werden gebrainwasht door de Koran en de extremisten uit de andere religies veroordeelt. Zij hebben Charlie Hebdo willen vermoorden omdat de krant «gedurfd had te lachen met de religie». «De overtuigingen van de atheïsten en de seculieren kunnen echter nog meer bergen verzetten dan het geloof van de gelovigen», schrijft hij.

Het nummer zal gedrukt worden op ongeveer een miljoen exemplaren, waarvan tienduizend bedoeld zijn voor het buitenland. Een week na de aanslag bracht Charlie Hebdo een «nummer van de overlevenden» uit, waarvan wereldwijd 7,5 miljoen exemplaren werden verkocht. Vandaag de dag gaan in de winkel elke week een 100.000-tal exemplaren over de toonbank, waarvan 10.000 in het buitenland. Daarnaast komen nog eens 183.000 abonnementen. Voor de aanslag werden wekelijks slechts 30.000 stuks verkocht.

Charlie Hebdo's cover picture 1 year later pic.twitter.com/nXwgHkSDD8

— The European Post (@theEUpost) January 3, 2016