Censuurregels van Facebook gelekt

Censuurregels van Facebook gelekt

Die grens is zeer dun. Berichten als ‘iemand moet Trump doodschieten', moet volgens Facebook verwijderd worden, want het is een geloofwaardige dreiging. ‘Laten we dikke kinderen in elkaar slaan', mag dan weer wel, net zoals ‘om de nek van een teef te breken, moet je op het midden van haar keel drukken'. Het zou hier niet gaan om concrete dreigingen. Verder kunnen livevideo's van zelfverminking wel, net zoals afbeeldingen van naakte mensen in een concentratiekamp, dierenmishandeling en het pesten van kinderen. Wraakporno is dan weer een brug te ver.

Volgens de Britse krant The Guardian, die de documenten publiceerde, zal het lek het wereldwijde debat aanwakkeren over de rol en de ethische principes van Facebook. “Mensen in Europa hebben een heel ander idee van wat oké is om te delen dan mensen in Azië. Waar je de lijn ook trekt, er zal altijd wel ergens een grijs gebied zijn”, reageert Monika Bickert, hoofd van Global Policy Management van Facebook.

Extra personeel

Het bedrijf van Mark Zuckerberg heeft zo'n 4.500 moderatoren in dienst. Daar komen er binnenkort nog eens 3.000 bij. De extra aanwervingen komen er nadat er via Facebook Live moorden werden uitgezonden. De moderatoren bekijken Facebookposts die door gebruikers zijn gerapporteerd. Ze krijgen een opleiding van twee weken en worden dan voor de leeuwen gegooid.