CD&V stelt braver veiligheidsplan voor dan N-VA

CD&V stelt braver veiligheidsplan voor dan N-VA

Om dat punt kracht bij te zetten, werd het plan gisteren trots voorgesteld door voorzitter Wouter Beke (foto rechts), federaal minister Koen Geens (links), Vlaamse ministers Hilde Crevits en Jo Vandeurzen en burgemeester van Genk Wim Dries.

Alle maatregelen die de partij voorstelt of die al in de pijplijn zitten, zijn verdeeld in vijf actiedomeinen: radicalisering en terrorisme aanpakken, een nieuwe informatiecultuur, een alert gerecht en bestuur, criminele fenomenen aanpakken en geen veiligheid zonder middenveld. Zo willen Beke en co dat het OCMW informatie deelt met het parket, illegalen versneld terug kunnen sturen, taksforces oprichten tegen georganiseerde criminaliteit en het misbruik van bitcoins aanpakken. Volgens Beke (foto) vindt de partij het warm water niet heruit, maar bouwt ze verder op het beleid van de vorige jaren. "Wij gaan verder op de ingeslagen weg. Die is de juiste en moeten we versterken", stelt Beke.

CD&V vs. N-VA

Het belangrijkste verschil met het plan van N-VA is dat de christendemocraten duidelijk minder in de aanval gaan en zich duidelijk afzetten van het "gewapend bestuur" waarvoor hun coalitiepartner pleit. Zo zijn de CD&V'ers geen voorstanders van een noodtoestand, gespecialiseerde terrorismerechtbanken of het opschuiven van de gerechtelijke controle tot na huiszoekingen en arrestaties.