CD&V fluit gouverneur Decaluwé meteen terug: verbod op jeugdactiviteiten ingetrokken

CD&V fluit gouverneur Decaluwé meteen terug: verbod op jeugdactiviteiten ingetrokken

Provinciegouverneur Decaluwé kondigde maandagmiddag een verbod af op alle culturele, sport- en jeugdactiviteiten voor kinderen jonger dan 12 jaar in West-Vlaanderen. De uitbraak van de Britse variant van het coronavirus in Houthulst lag aan de basis van die beslissing.

Even later zwakte de gouverneur het verbod al af: activiteiten in de buitenlucht mogen wel nog, klonk het. Nauwelijks enkele minuten later werd het verbod dan helemaal 'on hold' gezet, op vraag van Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle, een partijgenoot van de gouverneur.

"Lichtpunt in moeilijke tijden"

Die laatste heeft maandagmiddag onmiddellijk contact opgenomen met Decaluwé, bevestigt zijn kabinet. "Voor veel kinderen en jongeren zijn die activiteiten een heel belangrijk lichtpunt in deze moeilijke tijden", zegt zijn woordvoerder. "Dit was geen goeie beslissing." Bovendien is het jeugdwerk zeer goed georganiseerd en zijn er deze zomer bijvoorbeeld amper coronabesmettingen vastgesteld op jeugdactiviteiten en -kampen, klinkt het.

 

Contact gehad met gouverneur Decaluwé, er komt geen verbod op activiteiten voor -12-jarigen in West-Vlaanderen. Sector is bijzonder sterk en verantwoordelijk georganiseerd. Voor zovele kinderen is dit essentieel!

— Benjamin Dalle (@dalle_benjamin) January 18, 2021

Het verbod op jeugdactiviteiten in West-Vlaanderen staat 'on hold', maar dat wil nog niet zeggen dat het er binnenkort wél zit aan te komen. "Voor de minister is dat echt een van de allerlaatste opties", is zijn woordvoerder duidelijk.

Kritiek uit politieke hoek

Intussen heeft ook CD&V-voorzitter Joachim Coens contact opgenomen met Decaluwé. Coens plaatste eerder op Twitter al vraagtekens bij de aankondiging van de gouverneur.

Net de gouverneur gebeld: geen verbod . https://t.co/bzlTmY2wrY

— Joachim Coens (@joachimcoens) January 18, 2021

Vlaams minister van Onderwijs en Sport Ben Weyts (N-VA) liet ook al weten het verbod op activiteiten voor kinderen te betreuren. "Zeker als je dit als alleenstaande maatregel neemt, geef je te kennen dat kinderen de motor zijn van deze besmettingen, wat gewoon niet klopt."