CdH gaat op zoek naar andere regeringspartner dan PS

CdH gaat op zoek naar andere regeringspartner dan PS

CdH-voorzitter Benoît Lutgen, en bij uitbreiding zijn partij, zijn gedegouteerd door de opeenvolgende "affaires", zoals Publifin en Samusocial. Schandalen waarvoor hij met de vinger naar de PS wijst. De socialisten zijn al dertig jaar aan de macht in Wallonië en Brussel en hebben daarom een "verpletterende verantwoordelijkheid". Al geeft Lutgen toe dat de partij niet het monopolie op schandalen heeft, toch vindt hij dat er "onmiddellijk" een breuk moet komen.

PS spreekt van "verraad"

Het cdH wil daarom de PS weg uit alle deelstaatregeringen: de Waalse regering (PS en cdH), de Franse Gemeenschapsregering (PS en cdH) en de Brusselse regering (PS, cdH, DéFi, sp.a, Open Vld en CD&V). De socialisten spreken van "verraad" en zeggen dat het cdH zich "onverantwoordelijk" gedraagt. "Nu de PS duidelijk stelling inneemt voor een decumul, heeft het cdH blijkbaar schrik gekregen", klinkt het.

Lutgen roept de partijen MR, Ecolo en DéFi op om alternatieve meerderheden te vormen. Een vraag waar de Franstalige liberalen wel naar willen luisteren. Een akkoord met de MR zou voor cdH de deur kunnen openzetten naar de federale regering, maar die piste lijkt op voorhand ten dode opgeschreven. Premier Charles Michel reageerde op Twitter dat zijn regering uit vier partijen blijft bestaan: N-VA, MR, CD&V en Open Vld.