Catalaanse president stelt Poetin, Trump en Xi Jinping voor als bemiddelaars

Catalaanse president stelt Poetin, Trump en Xi Jinping voor als bemiddelaars

De Catalaanse minister-president Quim Torra heeft veertig wereldleiders voorgesteld als mogelijke bemiddelaars in de Catalaanse kwestie, onder wie de Amerikaanse president Donald Trump, de Russische Vladimir Poetin en de Chinese Xi Jinping. Hij heeft daarover een brief gestuurd naar de Spaanse regeringsleider Pedro Sanchez. "Ik schrijf u om formeel aan uw regering te vragen om zo snel mogelijk te bemiddelen met ons", schrijft Quim Torra. De Catalaanse minister-president wil naar eigen zeggen dat de dialoog zo transparant mogelijk verloopt en stelt daarom een lijst voor van liefst 40 internationale leiders. Hij stelt aan Sanchez voor om daaruit één of meerdere bemiddelaars aan te duiden.

Onder de voorgestelde wereldleiders bevinden zich dus ook Trump, Poetin en Jinping. Quim Torra stuurde ook een kopie van de brief naar alle veertig wereldleiders. De brief dateert van 26 september en de Spaanse media maken er donderdag melding van. De woordvoerder van de Catalaanse regering bevestigde de authenticiteit ervan.

Quim Torra zette deze week Madrid nog voor het blok: de voorstanders van onafhankelijkheid trekken hun steun terug in het Spaanse parlement als Sanchez niet voor november groen licht geeft om een referendum te houden over zelfbeschikking.

bron: Belga