Carl Devlies lanceert tegenvoorstel voor verschillende belastingtarieven per wijk

Carl Devlies lanceert tegenvoorstel voor verschillende belastingtarieven per wijk

De Leuvense schepen Carl Devlies (CD&V) is niet gewonnen voor het plan van de Vlaamse meerderheidspartijen om steden en gemeenten per wijk te laten variëren in de belastingen op huizen. "Dat is de foute aanpak", zegt hij. Devlies lanceert een ander voorstel: laat steden de belasting op de eerste woning, de gezinswoning, verlagen én voorzie de mogelijkheid om een tijdelijke vrijstelling te geven aan jongeren die hun eerste woonst kopen. De Vlaamse meerderheidspartijen hebben een akkoord om steden en gemeenten in de ene wijk lagere belastingen te laten heffen dan in de andere. Bedoeling is om wonen in stads- of dorpskernen aantrekkelijker te maken. De gemeentelijke opcentiemen in een bepaalde wijk volledig schrappen, zou per jaar tussen de 500 en 1.000 euro schelen. De belasting verhogen in bepaalde wijken, zou dan weer niet kunnen.

Een van de initiatiefnemers is Leuvens kandidaat-burgemeester Rik Daems (Open Vld). Hij krijgt nu tegenwind van de huidige schepen van Financiën en Ruimtelijke Ordening in zijn stad, oud-staatssecretaris Carl Devlies van CD&V. Die vindt dat het voorstel "niet is aangepast aan de noden op het terrein", en vreest - net als de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) - problemen in verband met het gelijkheidsbeginsel.

Bovendien stelt Devlies vast dat veel stadscentra, bijvoorbeeld in Leuven, sowieso al weer "hip" worden. "Dat is niet het probleem", zegt Devlies, die het echter wel "fiscaal rechtvaardig" zou vinden mochten steden de mogelijkheid krijgen om de eerste en enige eigendom van een inwoner lager te belasten. Daarnaast pleit de CD&V-schepen voor de mogelijkheid om een vrijstelling van bijvoorbeeld drie of vijf jaar te geven aan jongeren die hun eerste huis kopen.

bron: Belga