Captatieverbod op alle onbevaarbare waterlopen in West-Vlaanderen

Captatieverbod op alle onbevaarbare waterlopen in West-Vlaanderen

Er komt een oppompverbod voor alle onbevaarbare waterlopen in West-Vlaanderen. Dat heeft provinciegouverneur Carl Decaluwé beslist na spoedoverleg over de aanhoudende droogte. Ook besproeien overdag mag niet meer. De maatregel geldt voor onbepaalde duur. Het is al maanden kurkdroog in de provincie West-Vlaanderen en het watertekort wordt stilaan nijpend. Er geldt al wekenlang code geel en de gouverneur riep al op om zuinig om te gaan met water. Nu komen daar nog een paar maatregelen bij. Zo is het vanaf morgen verboden om water te pompen uit alle onbevaarbare waterlopen in de hele provincie. "Op die manier is het ook heel duidelijk voor iedereen. De maatregel geldt overal", aldus de gouverneur over het captatieverbod. Op bevaarbare waterlopen mag er wel nog gepompt worden, in overleg met de Vlaamse Waterweg, die zelf ook al een aantal maatregelen hanteert.

Daarbovenop komt er een verbod om te overdag te besproeien. Sproeien mag dus enkel na 20 uur, tot 8 uur 's ochtends. "Overdag sproeien, heeft toch geen zin. Alles verdampt meteen", aldus de gouverneur. Hij dringt er ook op aan om spaarzaam te zijn met drinkwater, want ook daar slinkt de voorraad.

Er komt nu een omzendbrief waarin de gouverneur alle instanties oproept om ervoor te zorgen dat de maatregelen ook gehandhaafd blijven. "De maatregelen zijn onbeperkt in tijd en zullen zeker aanhouden tot de situatie verbetert", aldus de gouverneur. "Mocht het nodig zijn dan kunnen we nog extra maatregelen nemen. We houden de situatie constant in het oog".

bron: Belga