Canadese sekteleider met 148 kinderen veroordeeld voor polygamie

In Canada zijn twee sekteleiders veroordeeld voor polygamie. Een van hen verwekte in totaal 148 kinderen bij 24 verschillende vrouwen.
door
Maarten
Leestijd 1 min.

Het gaat om ene Winston Blackmore, een voormalige bisschop die zich afscheidde van de Mormoonse kerk toen die besloot om polygamie af te zweren. Tussen 1990 en 2014 toonde hij zich erg bedrijvig in de slaapkamer. Hij trouwde in die periode met 24 vrouwen, goed voor een kroost van 148 kinderen.

De andere beklaagde is James Oler, al hield hij het bij 'slechts' vijf vrouwen. Het is onduidelijk hoeveel kinderen uit die huwelijken voortkwamen. Olers zus is overigens een van de getuigen in de zaak. Zij werd op haar achttiende gedwongen om te trouwen met Blackmore, met wie ze zeven kinderen op de wereld zette.

Vijf jaar cel

In afwachting van hun straf, zijn de twee voorlopig vrij op borgsom. Ze riskeren een celstraf van vijf jaar, al hebben ze al aangekondigd in beroep te gaan. Volgens Blackmore is vrijheid van godsdienst in de Canadese grondwet verankerd en kan hij daarom niet veroordeeld worden.